Seminar: Barn som pårørende

Temadagen vil ha fokus på å forstå hvordan barn/unge opplever sin situasjon som pårørende til foreldre og søsken med alvorlig somatisk/ psykisk sykdom. Barn som må ta ansvar de følelsesmessig ikke er modne for.

Dato: 18. oktober 2017
Sted: Håndverkeren konferansesenter, Rosenkrantsgate 7, OSLO
Påmeldingsfrist: 26. september 2017

Les mer og meld deg på her!

Om konferansen/seminaret

Alvorlig sykdom og død i familien kan ramme foreldrenes omsorgssystem slik at barn og unges hverdag påvirkes svært negativt. Temadagen vil ha fokus på å forstå hvordan barn og unge opplever sin situasjon som pårørende til foreldre med alvorlig somatisk eller psykisk sykdom og sykdom hos søsken. Det vil og bli lagt vekt på hvordan voksne kan ivareta de unges behov når hverdagen preges av uforutsigbarhet, usikkerhet, bekymring og frykt som følge av sykdom eller død i familien. I enkelte familier er det barna som må ta vare på sine foreldre og får ansvar de følelsesmessig ikke er moden for. Når barn ikke får den beskyttelse og omsorg de har behov for kan dette få konsekvenser for skoleprestasjoner, regulering av følelser, sosial fungering, søvn og tilpasning. Mange har vansker med å forstå de endringene de opplever med sine foreldre og føler seg ofte ensom fordi de ikke kjenner andre som opplever det samme som dem. De kan derfor være usikker på om det de tenker og føler er normalt. Mange av familiene opplever lite støtte i nettverket sitt og får for lite avlastning i å møte de unges behov. Når barn som pårørende møter voksne som ser dem, forstår, gir adekvat støtte og hjelp, kan dette bety en vesentlig forskjell i barn og unges liv og styrke deres mestring og tilpasning.

Kurset vil fokusere på hvordan voksne kan kommunisere med barn og foreldre om vanskelige tema, og hjelpe de unge å forstå de endringene sykdom fører til i livet deres. Det vil bli gitt innblikk i enkle metoder for å kommunisere med barn og unge. Det vil og drøftes hvordan det kan tilrettelegges for å støtte barn og unge som pårørende i helseinstitusjoner, på skole, i barnehage og på fritidsaktiviteter. Mange ganger er nettverket til familier som rammes av alvorlig somatisk og psykisk sykdom en uutnyttet resurs som kjenner seg hjelpeløse fordi de ikke vet hvordan de kan bidra. Temadagen vil og beskrive enkle intervensjoner for å mobilisere familiens nettverk.

I eksempler som benyttes i undervisningen vil det bli lagt vekt på somatisk sykdom, men psykisk sykdom og rusproblematikk vil og bli dekket. Under tema kommunikasjon med barn om vanskelige tema vil det bli mulighet for deltagerne å drøfte slike problemstillinger fra sin arbeidshverdag med barn som pårørende.

Pedagogisk metode: Forelesninger og spørsmål/refleksjon i plenum.