Foreldrekurs: Erfaring fra en fostermor

Maj-Britt Stensønes forteller om sin opplevelse og erfaring med Barnas Plattform!

«Min historie rundt dette med Barnas Plattform tok til da jeg så en annonse på Facebook om foreldrekurset. Jeg syntes det så spennende ut og tenkte straks at dette hadde villet passet bra for mine to fosterbarn. Jenten, som er eldst, har hatt mange tunge opplevelser i tidlig barndom og bar med seg mange traumer som vi jobbet mye med, bare for å oppleve at utryggheten var tilbake samme ettermiddag igjen, og spesielt rundt leggetid. Minstemann har ikke «sett» riktig så mye, men noe balast hadde han jo selvfølgelig med seg.

Så da jeg leste om kurset, tok jeg kontakt med Birgit Semundset for å høre hvor jeg kunne gå på kurs. Det viste seg da at vi manglet kursleder her i Møre og Romsdal, så da fikk jeg tilbud om å få kurset over nett med Birgit og fikk prøve ut verktøyene på hjemmebane ei stund før jeg fikk komme på kurs for å bli kursleder. Under kurset ble jeg bare mer og mer imponert over hvor enkelt alt hørtes ut og etter hvert som Birgit snakket ble jeg helt overbevist om at dette var noe jeg ville prøve. Og ble egentlig litt lei meg for at jeg ikke hadde hatt så enkle ting å hjelpe meg med da mine egne barn var små.

Hjemme satte vi i gang med en gang. Samtalen rundt kjøkkenbordet ble til en koselig stund der alle greide å være med å formidle noe fra dagen sin. Det tok ikke lang tid før vi kom inn i den gode vanen og barna ble mer delaktig siden vi visste hvordan vi skal stille dem enkle spørsmål i stedet for store og vanskelige som barn har problemer med å svare på.

Leggetiden ble forkortet til et minimum sett i forhold til hva vi brukte før. Nå er vi med ned, tar massasjen i senga og da er barna klar for å lytte til de gode ordene. Jeg kan nok telle på ei hand hvor mange kvelder vi har strevet med legging etter at vi startet med verktøyene i Barnas Plattform. Godt for barna, og for «mor og far» som også fikk ei god stund sammen med barna først og kunne sette oss ned for å slappe av etterpå. Den følelsen var stor.

Vi hadde brukt verktøyene i ca tre mnd! da jeg var på første kursledersamling i Oslo og jeg fikk telefon hjemmefra om at jenta, for første gang, spontant og lykkelig hadde skrytt av seg selv og opplevd mestring som noe stort for seg selv. Da kom tårene, jeg hadde fått bekreftet at dette hadde virket på en helt utrolig måte. Fra å være utilpass, ha det vanskelig med relasjoner og mange vanskelige tanker hadde barna slått seg til ro, fått venner og ikke mareritt og skriking på natt. Barnas reaksjon på dette har bare vært positiv og hvis jeg «glemmer» å gjøre noe av verktøyene blir jeg straks påminnet og vi må gjennomføre for dem synes det er godt, avslappende og koser seg med dette.  Barna hadde også fortalt sin biologiske mor om verktøyene og hva vi gjorde, så nå har også hun vært på kurs og er helt overbevist om at dette er bra ?

Jeg vet av erfaring at noen barn ikke vil høre på godordene på kvelden. De synes det er rart at noen snakker til dem. Da her jeg sagt at dem kan høre på dem f.eks når barnet skal slappe av på ettermiddagen, mens dem bader (det har jeg fått mye positiv respons på) eller man kan sette på god ordene mens barnet sover. Det er jo bevist at vi lærer også mens vi sover.

Massasjen er det også noen som sliter med. Ikke alle liker å bli tatt på, spesielt ikke de barna som har vært utsatt for overgrep. Da kan man bruke en bamse eller en annen voksen å ta massasjen på mens barnet ser på, på denne måten blir barnet trygget på at det er ok, og kanskje barnet kan ta massasjen på en voksen for å bli enda tryggere.

Mange av de som har vært på kurs hos meg jobber også i skole og barnehage og de sier at de også innfører noen av verktøyene der også, slik blir barna også tryggere i den settingen.

Til alle dere som vurderer å gå på et Barnas Plattform kurs har jeg egentlig bare en ting å si- gjør det. Dere kommer ikke til å angre, noen bruker litt tid på oppstart av alle verktøyene og innfører ett og ett, noe som er helt ok.  Men så å si alle fosterforeldre som jeg har hatt på kurs er begeistret og sier at hverdagene er enklere og mindre utfordrende for dem ?»

Les mer om Barnas Plattform og meld deg på her!